FACEBOOK

5 Mart 2015 Perşembe

YDS’YE NASIL HAZIRLANMALIYIM?

 YDS’YE NASIL HAZIRLANMALIYIM?
Birçok arkadaşın özelden ve gruptan sorduğu sorunun cevabını vermeye çalıştık, buyrun.


YDS YE YA DA E- YDS YE  NASIL HAZIRLANMALIYIM (GÜNCEL)
             YOĞUN OLARAK YDS SINAVINA NASIL HAZIRLANILMASI GEREKTİĞİ İLE İLGİLİ GELEN SORULAR ÜZERİNE BÖYLE BİR YAZI HAZIRLAMAYI DÜŞÜNMÜŞTÜM 4-5 AY ÖNCE, ŞİMDİ SON ÖSYM NİN SON DEĞİŞİKLİKLERLE BİRLİKTE BU YAZIYI GÜNCELLEMEK İHTİYACI DOĞDU.
AKADEMİK SINAVLARLA İLGİLİ GÜNCEL DEĞŞİKLİKLER ŞUNLAR:
1- DUS VE TUS’A GİREN ADAYLARIN YDS’YE GİRME ZORUNLULUKLARI, TIPDİL SINAVI İLE BİRLİKTE ORTADAN KALKTI.
ÇOK DAHA KOLAY BİR SINAV YAPILDI 31 AĞUSTOS 2014 DE, TÖMER TARAFINDAN VE ADAYLAR HEDEFLERİNE GENEL ANLAMDA ULAŞTI. 20 ADET ÇEVİRİ SORUSU VE KOLAY OKUMA SORULARI, ANLAMCA YAKINLARIN VE DİYALOGLARIN ÇIKMASI SONUCU SINAV ADAYLAR İÇİN PİYANGO OLDU.
2- E-YDS SINAVI : İLKİ 20 EYLÜL 2014 TARİHİNDE YAPILACAK OLAN E-YDS , ŞİMDİLİK YAZILI SINAVIN BİLGİSAYAR ORTAMINDA YAPILMASINDAN ÖTE BİRŞEY DEĞİL. YIL İÇİNDE ÇOK KEZ YAPILACAK OLMASI BİR AVANTAJ. ÜCRETİ YÜKSEK. BİR DİLDEN BİR YIL İÇERİSİNDE SADECE BİR KEZ GİRİLEBİLİYOR. YAZILI SINAVDA BAŞARISIZ OLAN ADAYLAR İÇİN 6 AY BEKLEMEK YERİNE, E-YDS YE GİREREK SINAVI GEÇME SANŞLARI DOĞMUŞ OLDU.
BİLİNMESİ GEREKEN , ŞU AN İÇİN 2015 NİSAN VE EYLÜL SINAV TAKVİMİ AÇIKLANMIŞ DURUMDA, VE EN AZ İKİ DÖNEM DAHA YAZILI ÇOKTAN SEÇMELİ YDS SINAVI DEVAM EDECEK.
3- AKADEMİK DİL SINAVI GÜNDEMDE,  KADRO ŞANSINI YİTİRME RİSKİ OLAN, YILLARDIR DOÇENTLİĞE GEÇEMEMİŞ YA DA FARKLI DURUMDAKİ AKADEMİSYENLER YA DA AKADEMİSYEN ADAYLARININ ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN DAHA MAKUL SINAV HAZIRLIĞI GÜNDEME GELEBİLİR.
BUNLARIN DIŞINDA, SINAV SÜRESİNİN TEKRAR 180 DAKİKAYA ÇIKMASI, PARAGRAF SORULARINA UZUNLUK OLARAK BİR STANDART GETİRİLMESİ, SORULARIN DAHA ANLAŞILIR OLMASI YOLUNDA ADIMLAR GELEBİLİR.
*** YDS SON İKİ ÜÇ YILDIR, ARTIK GRAMER VE NOKTALAMA İŞARETLERİYLE SEÇENEK ELEMENİN GİDEREK İMKANSIZ HALE GELDİĞİ, OKUDUĞUNU ANLAYANIN, ÇIKARIM YAPABİLENİN BAŞARILI OLDUĞU BİR YERE DOĞRU GİDİYOR. BUNU ASLA AKILDAN ÇIKARMAMAK GEREKİYOR. TEKNİK, İPUCU OLAYLARINA ÇOK TAKILMAMAK GEREKİYOR BU YÜZDEN.


PEKİ, AKADEMİK SINAVLARA , YDS YE VE E- YDS YE NASIL HAZIRLANILMALI, İNGİLİZCE YE NASIL BİR GÖZLE BAKILMALI :
İngilizceyi ve YDS yi ,ya da diğer ululararası sınavları hafife almayın. Zorunlu olduğunuz için değil, amacınız olduğu için, bu işi gurur meselesi yaparak işe başlayın. Bütün çevreniz İngilizce olsun. Dizi izlemek, Film izlemek, akademik metin okuma, Times, Economist, Guardian, BBC, Scientific, National Geographic gibi siteleri devamlı takip etmek, akademik makaleler okumak, hatta Economist gibi dergilerin Audio larını dinlemek, (Türkiye’ye dair haberleri veren her türlü yerli yabancı siteyi takip etmek de büyük avantaj,çünkü gündemi ve ülkeyi bildiğiniz için kelime yakalamak ve öğrenmek çok aha kolay oluyor) devamlı ve düzenli soru çözmek, soruları iyi analiz etmek çok önemli. Sınavım bitti, İngilizce’de bitti, kitaplarımı yakayım  mantığı hoş değil. Başardıkça, anladıkça çok daha fazla zevk alacağınızı unutmayın. Çeviri yapmak da güzel yöntemlerden birisidir. Basit cümlelerden başlayarak akademik metinleri çevirmeye çalışın.
Sınava nasıl hazırlanmalıyım sorusunun cevabını belirli başlıklar altında vermeye çalışacağız. Bunlar :
1-        Seviyeniz Nedir?
2-        Eğer yolun başındaysanız (YDS- KPDS-ÜDS puanınız 0-35 aralığındaysa)
3-        Biraz temelim var ama 50 yi bir türlü geçemiyorum diyorsanız.
4-        Orta seviyede bir puan aldıysanız ve daha yüksek bir puan alma niyetindeyseniz. (55 ve üzeri gibi)
5-        Hedefime ulaşacak puanı aldım ancak daha yüksek bir puan almak , kendimi İngilizce’de geliştirmek istiyorum, her okuduğumu anlamak, paragraf sorularını  rahatlıkla yapabilmek istiyorum diyorsanız.

1-        SEVİYENİZ NEDİR?

Herşeyden önce seviyenizi bilmeniz gerekir. Çalışmaya yanlış yerden başlamak vakit kaybı olacaktır. Lisede hazırlık okudunuz mu? Dil kursunda en az iki seviye genel İngilizce Kursu gördünüz mü? İlk ve ortaöğretimde sağlıklı bir İngilizce temeli aldınız mı? İngilizce adına ne yapıyorsunuz? Bütün bu soruların cevapları önemli.YDS için hazırlanmaya başlamadan önce Intermediate seviyesinde bir temeli sahip olmanız beklenir genelde.  Eğer hiç deneme yapmadıysanız oturun ve 2010 sonrası bir kpds( 80 soruluk olanlardan) ya da YDS sınavı çözün. ÜDS sınavı alanlara göre sorular içeriyor. Bütün alanlardan soru gelebileceği için Kpds ve YDS daha iyi bir ölçüt olur.

2-        Eğer yolun başındaysanız (YDS- KPDS-ÜDS puanınız 0-35 aralığındaysa)

·           Güvendiğiniz bir dil kursuna gidin . Seviyenize uygun olarak , uzun vadeli hedefleriniz varsa genel ingilizce kurlarından intermediate dahil olmaya çalışın. Dil kursuna gitmeyen arkadaşlar da başarılı olabiliyorlar ancak kursun sizi disipline edeceği, iyi bir rehberlik edeceği gözden kaçırılmamalıdır. Sonuçta herşey size bağlı,kursla beraber evde de gerektiği kadar çalışmaz, sorumluluğunuzu yerine getirmezseniz, kursa para ödemiş ve biraz sosyalleşmiş olursunuz sadece.
·           Kursa gitmeden, düzenli, disiplinli bir çalışmayla bu iş biraz daha zor olsa da olur. Bunu başaran bir sürü insan var arkadaşlar. Sizin İngilizceyi ne kadar sevdiğnize ve etrafınızı ne kadar İngilizce ile donattığınıza bağlıdır bu.
·           GRAMER çalışmaya başlayın. İyi bir gramer temeli olmadan sınavda hiç birşey olmaz. Zamanınız çoksa ve temeliniz yoksa, 7-8 aydan daha uzun bir süreniz varsa, Essential Grammar In Use ve English Grammar IN Use kitapları faydalı olur, bunların yanında Türkçe anlatımlı bir kitap da alabilirsiniz.
·           ELS English Grammar Insideout çok güzel Türkçe anlatımı olan  bir gramer kitabıdır . Fundamentals of Academic English C.Öztürk . Her gramer konusu ile ilgili bol soru çözün.
·           Okumak bu sınav ve  İngilizce öğrenmede anahtar kelime arkadaşlar. Seviyenize uygun nitelikli kitaplar okuyun. Seviyenize göre Stage hik aye kitapları ile başlayabilirsiniz. Reader at Work 1-2 ( Dosyalar kısmında hepsi var) Bol bol okuyun, öğrendiğiniz kelimeleri synonym, antonymleri ile birlikte öğrenmeye çalışın. Mümkünse kendi hayatınızdan örnek cümleler yazın. Bilmediğiniz bir kelime ile bir paragrafta karşılaşmak, oradan anlamını çıkarmak daha kalıcı olur. Kelime ile sık sık yüzleşmek en iyisidir, bu yüzden de okumak bütün dertlere şifadır. Bu seviyede READER AT Work 1 ve basit metinler kitaplar yeterlidir.
·           Şu yanlışa düşmeyin: İnternette çok fazla kaynak var. 100 lerce Pdf ve word dosyasını indirip hiç bakmamaktansa az ve yararlı kaynakla çalışmak en doğrusudur. Bu tür pdf ve word dosyaları özel ihtiyaçlar, eksikler olduğunda yararlı olur ancak, çalıştığınız kaynak sayısı 2-3 ü geçmemelidir.
·           Kelime konusunda Passagework, Reading Words (Akın yayınları ), Essential Academic Vocabulary C. Öztürk kitapları faydalı olur ancak önce bol gramer sorusu, ikincil olarak kelime.

3-        Biraz temelim var ama 50 yi bir türlü geçemiyorum diyorsanız.
·           İyi bir gramer , size sanılanın aksine sınavda çok az sayıda gramer sorusunu değil, cloze testleri, cümle tamamlamaları, paragraf tamamlamaları, kısacası bütün sınavı daha kolay çözdürür. Gramer tek başına hiç birşeydir ama onsuz asla olmaz. Bu yanlışa düşüp te bize hocam gramer mi çalışalım kelime mi diye soran arkadaşlarımız oluyor maalesef.

·           40 larda kalıyorsanız, ve amacınız ilk etapta 50 yi geçmek ise ELS Grammar InsideOut,  Fundamentals Of Academic English, YDS Sınav Stratejileri (İrem) , kitaplarından  birini alıp yoğun bir gramer tekrarı yararlı olur. Her konuyu çalışıp konuyla ilgili bol soru çözmek faydalı olur. Özellikle conjunctions, reduction, passive, noun clause,relative clause konuları üzerinde durun. 
·           Kelime konusunda Passagework, Essential Academic Vocabulary C. Öztürk kitapları. Kelimeleri context için de görmek ve kalıcı hale getirmek için bol okuma çok önemli. Öğrendiğiniz kelimeleri kendiniz ve çevrenizle ilgili örnek cümleler içinde kullanın ve bunları kafanızda resimleyin.
·           Kelimelerin önündeki ve arkasındaki prepositionları çok iyi bilmeniz gerekir. Bu size en az 3-4 soru kazandırır. Bu yüzden noun+ preposition, verb+preposition, adjective + preposition yapılarını mutlaka iyi ezberleyin. Phrasal verbler de çok önemli, Sınavda karşınıza iki tane phrasal çıkıyor genellikle. En başta ve bazen cloze test içinde.
·           Okuma konusunda, geçmiş sınavların paragrafları esas alınmalıdır. Sınavda verilen paragrafla ilgili specific ya da ana fikre,çıkarıma dayalı, sorular sorulmakta. Son yılların paragraf soruları incelenmeli ancak 40-50 seviyesindeki adayın paragraflar konusunda çok başarılı olduğunu söyleyemeyeciğimiz için önceliği gramere vermek de fayda var. Yani, eğer paragraflarda 20 soruda 5- 6 tane ancak çıkarabiliyorsanız öncelikle gelişterebileceğiniz alanlara yoğunlaşın. Gramer ve kelime gibi.
·           Geçmiş sınavların sorularını analiz ederek çözün. Nerelerde hata yapıyorsanız o konudaki eksiklerinizi kapatmaya çalışın. Soruları tekrar tekrar çözmek size çok şey kazandırırı. Düzenli olarak, özellikle son bir iki ay, hergün bir gerçek sınav çözün. Son on yılın sınavları arasından seçin denemelerinizi .
·           Özgün deneme sınavları arıyorsanız, irem yayınları, akın yayınları  ve yine birkaç yayın var . Herkesçe bilinen soru bankalarından alabilirsiniz.
·           SINAV TEKNİĞİ DENİLEN ŞEYİN BAZEN İŞE YARADIĞI GERÇEKTİR ANCAK, ÖSYM GİDEREK BU YÖNTEMİN DAHA AZ İŞE YARADIĞI SINAVLARA DOĞRU KAYMAKTADIR. ÖSYM NİN BİZDEN İSTEDİĞİ OKUDUĞUMUZU İYİ ANLAMAK VE ÇIKARIM YAPABİLMEKTİR. TEKNİK ZAMANDAN KAZANDIRABİLİR ANCAK BİRÇOK SORUDA ÇELDİRİCİLERİN TEKNİĞE GÖRE DOĞRU OLABİLECEK SEÇENEKLERDEN OLUŞTUĞUNU UNUTMAMAK GEREKİR. BU YÜZDEN BU TÜR PRATİK YAKLAŞIMLARI KULLANIN AMA ANLAM İLE DE SAĞLAMASINI YAPMAYA ÇALIŞIN MUTLAKA.
4-        Orta seviyede bir puan aldıysanız ve daha yüksek bir puan alma niyetindeyseniz. (55 ve üzeri gibi)
·           Bu gruptaki arkadaşların gramerde daha iyi olduğu kabul edilir. Yine de çözdüğünüz deneme sınavlarındaki eksiklerinizi görüp o konudaki eksiklerinizi gidermekte fayda var.
·           Geçmiş sınavların çözümü çok önemli, irdeleyerek, tekrar tekrar çözmekte fayda var. Çözümlü bir çıkmış sorular kitabı alabilirsiniz.
·           Reader At Work 2- , More To Read, Passagework gibi kaynaklar faydalı olacaktır.
·           Daha önce de belirttiğimiz gibi akademik makaleler okumak, belirtilen siteleri takip etmek, çeviri yapmak, dizileri ingilizce altyazı ile izlemek faydalı olur. Eğer bu makaleleri anlamakta zorlanıyorsanız daha basitten başlamak gerekit. Reader At Work 1 iyi bir seçenek olabilir.
·           Deneme sınavları çözerken mutlaka zaman tutun ve her soru bölümüne harcadığınız puanları not edin.
·           Kelime konusunda Passagework, Reading Words (Akın yayınları ), Essential Academic Vocabulary C. Öztürk kitapları. Kelimeleri context için de görmek ve kalıcı hale getirmek için bol okuma çok önemli. Öğrendiğiniz kelimeleri kendiniz ve çevrenizle ilgili örnek cümleler içinde kullanın ve bunları kafanızda
resimleyin.
·           Kelimelerin önündeki ve arkasındaki prepositionları çok iyi bilmeniz gerekir. Bu size en az 3-4 soru kazandırır. Bu yüzden noun+ preposition, verb+preposition, adjective + preposition yapılarını mutlaka iyi ezberleyin. Phrasal verbler de çok önemli, Sınavda karşınıza iki tane phrasal çıkıyor genellikle. En başta ve bazen cloze test içinde.
5-        Hedefime ulaşacak puanı aldım ancak daha yüksek bir puan almak , kendimi İngilizce’de geliştirmek istiyorum, her okuduğumu anlamak, paragraf sorularını  rahatlıkla yapabilmek istiyorum diyorsanız.

Bol bol okumak, çeviri yapmak, son on yılın sorularını tekrar tekrar çözmek yeterli olacaktır. Bu seviyedeki arkadaşlar, nasıl çalışmaları gerektiğini az çok biliyorlardır. Gramer konusunda fazla bir sıkıntı olmadığı için bol paragraf çözümü, yukarıdaki belirtilen kaynaklardan kelime ve paragraf çalışması yapmak doğru olacaktır. ÇELDİRİCİLERİN NASIL OLUŞTURULDUĞUNU İNCELEMEK DE YÜKSEK HEDEFLER İÇİN ÖNEMLİ OLABİLİR.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder